Frankofonija u Srbiji

Turista u SVOM GRADU: Proveo sam 24 sata u francuskom hotelu sa pogledom NA KALEMEGDAN

27 августа, 2019

Praktično nevidljiv dok ne uđete u Tržni centar Rajićeva, novi hotel sa četiri zvezdice otvoren je u Beogradu i to na četvrtom spratu te velike zgrade na kraju Knez Mihailove ulice. Reč je o lancu hotela Mama Shelter, u vlasništvu porodice Trigano iz Pariza, kreativnih ljudi koji su osmislili neobičan koncept „kao kod mame“ u kojem od 2008. godine uživaju turisti na nekoliko strana sveta.

 

Prvenac je bio u Parizu, a osim u još tri francuska grada (Bordo, Lion, Marselj) Mama Shelter postoji u Los Anđelesu, Rio de Žaneiru i od marta 2018. i u Beogradu. U pripremi je i novo zdanje u Pragu, kao i još jedan hotel u Parizu.

Kao frankofoni novinar u Srbiji, sekretar srpske sekcije Udruženja frankofonih novinara iz Pariza, turistički vodič na francuskom jeziku i vlasnik agencije za turističke usluge, bio sam u prilici da posetim hotel nekoliko dana pre otvaranja, da se sretnem sa vlasnicima kao i da tamo prenoćim.

Hotel ima 125 soba, veliki restoran i terasu koja gleda na Beogradsku tvrđavu i Kalemegdan. Kako su mi rekli vlasnici, njihovi restorani dobro posluju, pa očekuju da će i ovo mesto privući kako strance, ali i Beograđane koji će sa krova hotela napraviti pauzu u svojim brzim životima.

Zaposleni su birani na poseban način, pa svako ima svoj lični stil koji se odlično kombinuje sa šarmom hotela. Neposredni su i otvoreni, uštogljenosti nema, što mi se posebno dopalo u poređenju sa radnicima drugih hotela u srpskoj prestonici. To su Francuzi i francuski stil, biću malo pristrasan kad ovo kažem.

Spavao sam u sobi 405. Restoran i recepcija su na četvrtom spratu tržnog centra, a do soba vode dva prolaza kojima se stiže do dve dodatno izgrađene kule.

Prostor je veoma funkcionalan, krevet udoban i veliki, kupatilo takođe.

U mini baru je bila samo voda, kisela i obična, ali nisam pitao da li će tako i ostati i da li će dodati alkoholna pića i čokoladice.

Sudeći po nalepnici na frižideru na kojoj su pisale samo cene vode, mislim da je to to. Jedna koleginica je prokomentarisala da garderober može da bude veći, ali ja nisam ni imao veliki kofer, pa to nisam ni analizirao.

Natpis na ogledalu „Mama loves you“ i maske crtanih junaka na lampama simpatična su dobrodošlica. Možete i da ih kupite, cena je 1200 dinara.

Doručak je u srpsko-francuskom stilu, u formi samoposluženja, ali bilo je drugih specijaliteta.

Primetio sam čvarke i ajvar, što je super za inostrane goste, ali i slatku varijantu iz Pariza, sa puterom i džemom.

U večernjim satima u restoranu će biti služene i pice, kao i jela domaćih i inostranih kuvara. Cene su vrlo prihvatljive, pivo, recimo, košta kao u Skadarliji. Restoran kao i ceo hotel obiluje tradicionalnim motivima sa Balkana upakovanim u moderan fazon, kao i crteži i slike koje je radio poznati umetnik iz Francuske.

Da bi oslikao plafone i stotine metara kvadratnih na zidovima Benjamin Saillard je boravio u Beogradu skoro tri meseca. Mogu da zamislim kako je njemu bilo lepo „kod mame“, kad sam se ja oduševio za manje od 24 sata, koliko sam proveo u ovom hotelu.

Intervju sa vlasnicima Mama Sheltera pronađite OVDE.

* Tekst: Nenad Blagojević www.mesvoyagesfrancoserbes.rs * Fotografije: Nenad Blagojević, Mama Shelter; *Napomena:Tekst i fotografije su u vlasništvu privrednog društva Medijska kuća Priče sa dušom doo Aranđelovac i moguće ih je preneti u drugi digitalni medij uz obaveznu objavu izvora članka i slika i objavu linka ka www.mesvoyagesfrancoserbes.rs u tekstu i na kraju teksta. Potpisati i autora fotografija. Članak nije dozvoljeno preneti u štampane medije. Hvala vam što poštujete autorska prava u Srbiji.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply