Frankofona putovanja

Šta još možete da radite u Tunisu kad izgustirate MORE I PUSTINJU

5 октобра, 2017

Najviše igrača nam dolazi iz Nemačke, Švedske i Finske. Ima sve više Mađara i Slovenaca, ali Srba skoro da nismo ni imali” – rekao je Omar Šerif, menadžer golf kluba Citrus novinarima iz Srbije, dok smo mi preračunavali u koje zemlje onda putuje tih nekoliko stotina naših ljubitelja golfa.

Prisetili smo se uz pomoć Gugla da je najstariji golf klub u Srbiji otvoren tridesetih godina prošlog veka, a da je svečanu vrpcu presekao namesnik knez Pavle Karađorđević u društvu predstavnika diplomatskog kora i domaće elite.

„Golf možda nije sport broj 1 kod nas, ali eto prilike da se u njemu oprobamo”, pomislili smo, seli u kedi i pratili prvo vozilo u kojem je bio trener.

Između mora i šume, desetak kilometara od Hamameta nalazi se Citrus, jedan od devet golf klubova u Tunisu, kažu, među najboljima. Menadžer nas uverava da novac nije najvažniji i da je od para bitnije da imate vremena za golf. To je i njegov slogan.

Idealno vreme za dolazak u Tunis ovim povodom je od oktobra do aprila jer su temperature izuzetno prijatne, od 18 do 20 stepeni. Moguće je i upisati Akademiju za golf i naučiti osnovna pravila igre. Trening je intenzivan i traje pet dana, ali to nije kraj. Nakon te prve obuke treba nastaviti sa svakodnevnim vežbama dok ne uđete u štos. Prednost Citrusa je što ima terene za početnike i za profesionalce, odnosno za takmičare na šampionatu.

Vozimo se desetak minuta i stižemo do terena. Objašnjavaju nam da su ovo prvi golf tereni sa 45 rupa u Tunisu, da su okruženi sa sedam veštačkih jezera i da je površina ovog imanja 173 hektara! Voda u jezerima se reciklira (85 odsto) pa je Citrus dobio status ekološkog kluba, odnosno golf terena.

Čuveni američki arhitekta za golf terene Ronald Frim osmislio je sve ovo još 1992. godine i iskoristio prirodne lepote brdovitog kraja dodavši mu maslinjake i druge vrste drveća. Tereni su podeljeni na Masline i Šumu, a na ulazu su restoran i bar, gde se može napraviti pauza, pojesti i popiti nešto.

Golf klub Citrus u vlasništvu je više hotela u oblasti Hamameta, od tri do pet zvezdica (Phenicia Hotel, Aziza, Méditerranée hotels, Sindbad Hotel), tako da golferi koji tamo odsedaju imaju popuste i organizovan prevoz autobusom od hotela do terena.

Saznajemo da paket od sedam dana u hotelu sa celodnevnom mogućnošću igranja golfa košta 500 evra, a da ako želite samo uslugu korišćenja terena, odnosno igranja, onda treba platiti 87 evra po danu. Plus 20 evra dnevno za iznajmljivanje opreme i 25 evra za vozilo bagi.

Srećni što smo među prvim državljanima Srbije koji su kročili na terene, uzimamo štapove i počinjemo da se slikamo. A obuku ćemo proći sledeći put, kad budemo došli na pet dana da naučimo da igramo ovaj neobičan sport.

Ako želite da pročitate moj kompletan putopis o Tunisu, kliknite OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.mesvoyagesfrancoserbes.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz link ka www.mesvoyagesfrancoserbes.rs)

Fotografije: Nenad Blagojević, Citrus golf club

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply