Srpsko-francuske priče

Nikola je programer koji živi u Parizu i napravio je sajt za rezervacije smeštaja u Srbiji, na francuskom jeziku

7 јуна, 2020

Kao dečak obilazio je Srbiju na školskim ekskurzijama ili tokom zimovanja, a kada se sa 14 godina sa porodicom iz Velike Plane preselio u Pariz, otadžbinu je posećivao jednom godišnje, na raspustu.

Kaže da je tokom tih putovanja najviše njenih lepota i video.

Nikola Milošević (24) danas živi u Francuskoj, bavi se programiranjem i želi da u svom novom projektu pomogne srpskom turizmu, odnosno da strancima i domaćinima približi lepote Srbije.

Reč je o sajtu Turistiko, preko kojeg turisti mogu da pronađu i rezervišu smeštaj na engleskom, francuskom i srpskom jeziku, a da domaćini iz Srbije predstave svoju ponudu.

Nikolin cilj je da na ovaj način popularizuje Srbiju u Evropi, ali i da turistima olakša boravak putem ove internet platforme.

„Na ideju sam došao dok sam radio na platformi za investiranje u nekretnine. Kroz petomesečne analize uvideo sam da u Srbiji ima dosta prostora za razvoj u sektoru turizma i da nemamo nijedan pouzdan kanal prodaje. A giganti poput Booking-a, Airbnb-a i ostalih platformi nemaju nameru da se koncentrišu na mala tržišta poput Srbije“, objasnio je Nikola za Mes voyages franco-serbes.

On je osnivač sajta i radi sa frilenserima iz Srbije i inostranstva u domenu dizajna, razvoja, reklamiranja i drugih usluga. U timu su i njemu bliske osobe koje veruju da će ovaj projekat doneti promene.

„Kao veliki ljubitelj prirode, u Srbiji sam uglavnom obilazio planine. Najčešće sam išao na Maljen, moju prvu i najdražu planinu.“

„Mladi ovde u Francuskoj ne poznaju baš dobro Srbiju i našu istoriju, ali kada im pokažem fotografije uvek se oduševe. Oni koji poznaju našu kulturu zadivljeni su našim narodom, našom inteligencijom i ljubaznošću.“

Francuzi mnogo vole sela, pa im uglavnom pokazujem slike mesta poput Zaovina ili Tršića“, priča Nikola i dodaje da njegovi francuski prijatelji često spomenu Novaka Đokovića i da znaju njegove šale.

Ovaj mladi programer u Francuskoj živi 10 godina. Seća se da mu je u početku bilo teško jer je napustio svoj rodni kraj i došao u državu u kojoj nikog ne poznaje. U Srbiji je pohađao privatne časove francuskog, ali po dolasku u Pariz, kaže, znanje kao da je u trenutku nestalo.

Prvih pet godina bilo je teško i nikako nisam mogao da se uklopim, sve dok jednog dana nisam prihvatio novo okruženje i odlučio da se integrišem. Od 14. godine bavim se veb programiranjem i to mi je dosta pomoglo da prebrodim promenu okoline i stila života. Dve godine kasnije pokrenuo sam svoj prvi sajt o stripovima uz koji sam uznapredovao, ali i zaradio na Google adsense reklamama“.

Nikola na jugu Francuske u gradu Sainte Marie de la Mer. Fotografija je nastala na krivom kamenju u moru, zbog čega i more na slici izgleda krivo.

Nikolin sajt Turistiko za sada funkcioniše kao listing apartmana, a u bliskoj budućnosti očekuje se mogućnost onlajn rezervacija.

Sajt je namenjen vlasnicima smeštaja, kuća, apartmana u Srbiji, ali i celom svetu.

Ovo je jedini sajt ovog tipa u Srbiji na francuskom jeziku.

 „Sajt je za sada dostupan na tri jezika (srpski, engleski i francuski). Uskoro će biti dostupan i na grčkom i turskom. Osim rezervacija posetioci će imati mogućnost da upoznaju mesta za koja nisu znali“, siguran je Nikola.

Časove programiranja kao tinejdžeru preko skajpa držao mu je profesor iz Velike Plane. To je bio poklon od ujaka za rođendan koji je znao da njegov sestrić od malena želi da postane programer.

Nikola danas sa ujakom vodi fejsbuk grupu za iznajmljivanje smeštaja. 

Nikola u jednom od pariskih parkova

„Vremenom sam se usredsredio na veb sajtove, kasnije počeo da radim male poslove na UpWork-u i osnovao svoju digitalnu agenciju u kojoj sam pravio sajtove za firme i pojedince. Trenutno radim u jednom startup-u u Parizu i paralelno pokrećem ovaj projekat. Studirao sam robotiku i višu školu za veb programera, a studije sam napustio jer sam već vrlo dobro poznavao ovaj posao“, kaže Nikola. 

Za Srbiju ga vezuju samo najlepše uspomene, odnosno sećanja iz detinjstva koje, kako kaže, ne bi menjao ni za šta na svetu.

Imao sam priliku da odrastem u zemlji gde vlada sloboda i u kojoj svako godišnje doba dođe do izražaja. Proleće me asocira na period kada sam sa dedom išao u vinograd na vrhu Velike Plane, odakle se pruža pogled na ceo grad. Tu je zasađeno i oko 60 stabala raznog voća koja smo krečili svakog proleća“.

Nikolini baba i deda u Plani se brinu o kući, baštama i životinjama. Oni dolaze u Francusku jednom godišnje, a on ih isto tako obiđe najmanje jednom u 365 dana.

„Po dolasku prvo obiđem kuću i dvorište, da vidim šta se promenilo. Kao mali često sam se penjao po drveću u dvorištu. Ništa nije bilo slađe nego da se popnem i sa grane jedem šljive ili višnje. Donekle smo uspeli i ovde da prenesemo taj duh. Živimo u predgrađu Pariza u kući sa prelepim dvorištem i baštom u kojoj moja majka uzgaja grašak, papriku, paradajz, tikvice i mnogo toga. Svi prijatelji su nam rekli da u ovoj kući ima nešto što ih podseća na Srbiju“.

Nikolina motivacija za Turistiko je želja da promeni nešto u Srbiji – „u prelepoj zemlji koja ima mnogo potencijala i prostora za razvoj u svim segmentima, ne samo u turizmu“.

„Radio sam na više projekata, ali nijedan me nije ispunjavao kao ovaj. Kada projekat ima svrhu koja se poklapa sa vašom, jedino tada imate želju i snagu da na njemu dugoročno radite“, rekao je Nikola i pozvao čitaoce da posete njegov sajt i rezervišu smeštaj u Srbiji preko sledećeg linka.

Tekst: Nenad Blagojević www.mesvoyagesfrancoserbes.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz link ka www.mesvoyagesfrancoserbes.rs)

Fotografije: Turistiko

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply