Srpsko-francuske priče

Nataša je rođena u Srbiji, živi u Parizu i na jednom mestu je okupila najluksuznije smeštaje na svetu

15 августа, 2020

Još od kad se sa suprugom iz Kragujevca preselila u Grad svetlosti Natašu Jovanović (42) pratila je neprestana borba. Doći u Pariz 2002. godine sa četvorogodišnjim sinom, u vreme kada slika o stanovnicima Srbije u Francuskoj nije bila sjajna, za porodicu Jovanović bio je veliki izazov.

Ali uprkos tome što tamo nisu imali prijatelje, što nisu govorili francuski jezik, što bake i deke nisu mogli da čuvaju malog unuka, uspeli su da radom budu konkurentni na francuskom tržištu i da ne odustaju od svojih ideja.   

Nataša u Pragu, koji se nalazi na njenom sajtu

Najnoviji Natašin projekat koji je nedavno nastao u Parizu je vebsajt za rezervaciju luksuznih smeštaja u svim zemljama sveta, preko kojeg će turisti moći da pronađu hotele, kuće i stanove po svom ukusu.

Nataša je rođena u Kragujevcu i želi da podrži srpski turizam i da inostrane goste, pogotovo Francuze, preko platforme Lux top 360 dovede u zemlju u kojoj je odrasla. 

„U Parizu je neprestana je borba. Dopada mi se što ovde ljudi poštuju i cene druge prema njihovom radu, a ne na osnovu nacionalnosti. U Parizu smo našli naš mir i zavoleli ga. Bilo je teško, ali sada kada se prisetim, da uspemo najviše nas je pogurao sin“, seća se Nataša i otkriva zbog čega je napustila Srbiju. 

„I dok sam bila u Srbiji imala sam osećaj da treba da odem negde preko. Žao mi je što to kažem, ali to je istina. Iako materijalna strana nije bila idealna, glavni razlog bio je taj što ni suprug ni ja nismo želeli da nam život kroji partijska knjižica. Znate i sami kako je u Srbiji. Stvarno sam želela da pokušam da u novoj sredini napravim svoju priču i to u jednom od najvećih gradova – u Parizu“.

Mama i sin, Nataša i Luka na fotografisanju u Parizu

Nataša je 2013. godine otvorila firmu koja se bavi čišćenjem i održavanjem zgrada. Danas ima 27 zaposlenih, a delatnost je proširila i na konsijerž usluge. Bila je uporna i iako nije odmah govorila francuski tečno uspela je da dobije poslove održavanja stambenih i poslovnih prostora u glavnom gradu Francuske.

„Nije bilo jednostavno, ali ja sam baš htela da uspem. Po prirodi sam radoholičar i u stanju sam da radim 20 sati dnevno. Ništa nije stiglo preko noći, ja se nisam zaletala, već je firma mudro i stabilno rasla. Držim se toga da nikad iz osnovne škole ne treba otići na fakultet. Zna se kojim redom šta ide. Tako je i u poslu.“

Kako živi i radi u jednom od najposećenijih turističkih gradova na svetu, Nataša kaže da je sa suprugom videla da i u tom segmentu mogu da razvijaju posao. 

„Primetili smo da klijenti pored smeštaja sve češće nude i konsijerž usluge. Rodila se ideja da stvorim platformu koja će pružati objedinjene servise kako vlasnicima tako i gostima na svim teritorijama. Bilo gde da se nalazi, svaki vlasnik može da prijavi na Lux Top 360 svoj stan, hotel ili nekretninu koju gost može preko nas jednostavno da iznajmi. „

„Razlika između Bukinga, Airbnb-ja i nas je ta što mi poslujemo u oblasti usko vezanoj za luksuzni turizam i luksuzni lajf stajl“, objasnila je Nataša za Mes voyages franco-serbes

Fotografija svake nekretnine prijavljene na sajtu se proverava, a obavezno je da slike budu profesionalne. One koje su napravljene mobilnim telefonom ne mogu biti objavljene.

Vlasnik pored smeštaja obavezno treba da ponudi gostima i određene usluge, kako bi oni uživali sve vreme: od prijema, tokom boravka, pa do odlaska (usluga turističkog vodiča, posluge, čišćenja stana i slično).

Srbija poslednjih godina beleži rast turističkih poseta. Optimistična sam jer poreklom iz Kragujevca i drago mi je da ovaj deo svog biznisa mogu da proširim i tamo. Stara izreka kaže da je najteže u svom selu biti prorok, ali ja sam borac i daću sve od sebe da Lux top 360 u Srbiji bude uspešan kao ovde u Francuskoj.“

Vlasnici smeštaja ne moraju da znaju engleski ili francuski jezik.

Ako jedan Francuz želi da rezerviše luksuzni apartman ili hotel, na primer, u Srbiji, on može da kontaktira vlasnika ili recepciju na francuskom jeziku. Vlasniku smeštaja će stići prevedena poruka na srpski, a zatim njegov odgovor Francuzu na francuskom. Komunikacija se vodi preko interfejsa i svima olakšava rad.

„Konsultant moje firme je Danny Lambert, bivši direktor prodaje Airbnb-a.Verujem u uspeh ove ideje. Uz rad, odgovornost i odricanje, dobre saradnike i stalne ideje koje se pretaču u delo – samo je nebo granica.“

Deo pariskog tima: Luka i Nataša Jovanović sa Natašom Srećković, koordinatorkom operacija

Natašin sin Luka ima 23 godine i mamina je desna ruka. Kao student Instituta Mines-Telecom Business School zbog obaveza na fakultetu nije u mogućnost da radi puno radno vreme, pa je zadužen za komunikaciju sa klijentima i odlaske na pojedine sastanke. 

„Krenuo je maminim stopama, dosta mi pomaže i nadam se da će po završetku školovanja moći više da se posveti porodičnom projektu i da, kad mama ostari, preuzme Lux top 360. Odličan je đak od malena. Guram ga u što veće obrazovanje, kako bi se oformio kao poslovan čovek i jednog dana sve to preneo u našu firmu. Upućen je u sve“.

U Francuskoj joj iz Srbije nedostaju majka, brat i prijatelji. Iako se navikla na Pariz, nostalgija se, kako kaže, povremeno javi.

U privatnom životu Nataša je najponosnija na to što je Luka izrastao u ozbiljnog, vrednog i vaspitanog čoveka, a u poslovnom na to što je u snažnoj poslovnoj konkurenciji uspela da se izbori da njena firma dobije svoje mesto pod suncem.

Ponosna je i na to što je uspela uvek da održi reč prema prijateljima i porodici i prema svim zaposlenima i poslovnim saradnicima.

Da nije njih, Lux top ne bi stigao dovde. Zaposleni su joj najveći ambasadori firme i zbog toga im skida kapu i zahvaljuje se na svemu.

Natašin sajt pogledajte OVDE i prijavite vaš luksuzni smeštaj gde god da se on nalazi preko ovog linka.

Tekst: Nenad Blagojević www.mesvoyagesfrancoserbes.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz link ka www.mesvoyagesfrancoserbes.rs)

Fotografije: LuxTop360

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply