Srpsko-francuske priče

Kako su SRPSKE TRUBE proslavile malo FRANCUSKO SELO zahvaljujući jednom rođenom Parižaninu

8 априла, 2018

Svakog proleća, u aprilu, selo Sesan (Seissan) na jugozapadu Francuske, od oko 1000 stanovnika, postaje centar balkanske muzike. Francuzi koji vole zvuk truba iz Srbije, Rumunije, Bugarske, Italije i drugih evropskih zemalja u kojima se neguje takozvana ciganska muzika (u Francuskoj se koristi ovaj izraz koji nema negativnu i uvredljivu konotaciju), dolaze u ovu varošicu na „praznik Balkana“.

Ove godine, od 27. do 29. aprila, na 11. izdanju festivala „Welcome in Tziganie“ Srbiju će predstavljati orkestar Saše Krstića, trostruki šampion Dragačevskog sabora trubača u Guči, a najavljeni su i umetnici iz Indije, Mađarske, Rumunije i Rusije.

Internet me je spojio sa mladim Francuzom po imenu Florian Calvez (30), jednim od osnivača udruženja Vazduh Balkana iz Francuske, koji je u sklopu priprema za festival, boravio u Beogradu. On je rođen u Monmorensiju kraj Pariza, od oca poreklom iz Bretanje i majke iz Žironde. Po profesiji je inspicijent, odnosno bavi se organizacijom i prati umetnike na turnejama, a živi na jugozapadu Francuske, u seocetu Mirande la Jolie, desetak kilometara od mesta u kojem se održava festival.

Ideju je dobio još 2007. godine, kada je tokom studija upravljanja turističkim destinacijama trebalo da osmisli jedan događaj kojim bi pokrenuo ruralno područje.

Nastavak ovog teksta pročitajte na sajtu Priče sa dušom.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply