Balkan

Jezero u obliku srca i prašuma: Dobro došli u Foču i Plužine, prestonice avanturističkog turizma na Balkanu

14 новембра, 2020

Zelena boja na geografskoj karti Crne Gore i Bosne i Hercegovine najavila mi je da ću posle šest sati putovanja od Beograda, „utonuti“ u predeo netaknute prirode, čistog vazduha, vodopada i planina.

Foča je opština u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina), a Plužine opština u Crnoj Gori.

Povezuje ih kanjon reke Tare, koji je sa dužinom od 80 km i dubinom i do 1.300 m drugi po veličini u svetu, a prvi u Evropi. 

Stari grad u Foči

Foča i Plužine imaju sličnu istoriju, kulturu i običaje, pa samim tim i kulturno-istorijsko nasleđe. Zato turisti kada dolaze u ovaj kraj često kombinuju sadržaje iz oba mesta.

Udružene kroz projekat prekogranične saradnje T.A.R.A. (Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura) koji finansira Evropska Unija, Opština Foča, Opština Plužine, Park prirode Piva i Turistička organizacija Foča zajedno objedinjuju turističku ponudu.

Šta turisti mogu očekivati u ovom delu Balkana?

Spust Drinom i Tarom uz savladavanje oko 70 brzaka daće vam nezaboravno iskustvo raftinga, jer ćete početi u jednoj, a završiti u drugoj državi.

Rafting / Foto: Milinko Ivanović

Možete odsesti u standardnim ili luksuznim kampovima (glamping). U ponudi su i eko-sela, bungalovi, privatni smeštaji i hosteli.

Sa strane BiH su: Perućica, najočuvanija prašuma u Evropi, Nacionalni park Sutjeska sa Maglićem – najvišim vrhom u BiH, Peščane piramide (jedinstven geomorfološki fenomen nastao erozijom tla) i Zelengora sa osam ledničkih jezera.

Peščane piramide

Kada se pređe granica, na 51. kilometru od Foče stižemo do Plužina, na obali Pivskog jezera. Putovanje traje oko sat i po, a renoviranje ovog puta koji spaja Podgoricu i Sarajevo je u planu.

Plužine / Foto: Marina Gagović

U Foči me je dočekala direktorka Turističke organizacije Foča, gospođa Ljeposava Đajić. Zajedno smo otišli u najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini: NP Sutjesku, a prva stanica bio je Spomen – kompleks čuvene Bitke na Sutjesci koji su osmislili najeminentniji umetnici bivše Jugoslavije.

Ljeposava Đajić i Nenad Blagojević

„Po ulasku u Tjentište gledajući s leve strane nakon 12 km stižete do vidikovca Dragoš sedlo. Stotinak metara odatle ulazite u prašumu Perućicu i dolazite do vidikovca odakle se pogled pruža na vodopad Skakavac, Njegovi slapovi stropoštavaju se sa visine od 75 metara. Izlet se nastavlja osam kilometara ka Prijevoru, podnožju Maglića. „

Odatle pešačimo dva sata i stižemo do Trnovačkog jezera.

Trnovačko jezero

Da se ovo jezero nalazi na 1.517 metara nadmorske visine, u podnožju planina i da poslednjih godina privlači sve veći broj turista pojasnio mi je Dušan Radojičić iz Opštine Plužine.

Kraj njega se prave najbolji selfiji, jer ima oblik srca. Idealno za instagram!

Ukoliko se putujući kroz Tjentište orijentišemo na desnu stranu, stići ćemo do jezera Donje Bare, odakle se posle dvadesetak minuta dolazi do vidikovca Borić. Posle jednočasovne šetnje stižemo do jezera Gornje Bare, gde možemo uživati u odmoru i pogledu. Ovo je tek jedan od jednodnevnih izleta na koje možete krenuti sa vodičem. 

Zaljubljenicima u prirodu zanimljiva su lednička jezera Zelengore: Bijelo, Crno, Orlovačko, Borilovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Donje Bare i Gornje Bare.

Jezero Gornje Bare / Foto: Radojica Ćosović

Prema rečima Dejana Eleza, turističkog vodiča, Zelengora se naziva kraljicom planina, a osim pešačenja, turistima se nudi i jahanje. 

„Obilazak jezera zahteva prosečnu kondiciju. Osam jezera obilazimo tokom pet dana, a dok pešačimo, vozilo sa prtljagom i potrepštinama čeka nas i na mestima gde noćimo“, kaže ovaj vodič. 

Osim Trnovačkog i Pivskog, u opštini Plužine izdvojićemo i Stabanska jezera (Veliko i Malo). Ona su uz duboke kanjone Tare, Pive i Sušice, planinske masive i sela deo prvog parka prirode u Crnoj Gori: Parka prirode „Piva“.

Što se muzeja tiče, u centru Foče predlažem vam Muzej Stare Hercegovine sa pet postavki: Foča u prošlosti, jugoslovenski period, etnografska postavka, spomen-soba rata devedesetih godina i izložba o dr Ristu Jeremiću, prvom hirurgu u BiH.

U Foči sam posetio i Hram Svetog Save, najveći pravoslavni hram u Bosni i Hercegovini, sagrađen od 1994. do 2014. godine i  džamiju Aladžu, poznatu pod nazivom Šarena džamija (1549). 

S druge strane granice, u blizini Plužina nalaze se Pivski manastir i manastir Zagrađe (15. vek). Unutar Pivskog manastira su duborezi i pozlaćeni ikonostas iz 17. veka.

Manastir Zagrađe

Kako uvek treba probati lokalnu kuhinju, u restoranu „9“ u Foči ručao sam specijalitet kuće: „drinski splav“.

To je teleća šnicla, punjena i rolovana sirom i pršutom, a onda ispohovana na pariski način i prelivena tartar sosom. Prilog su krompir i blitva.

I Plužine imaju svoj riblji specijalitet u restoranu Sočica, pored jezera: svežu pastrmku iz Pivskog jezera pečenu na ćumuru, uz krompir salatu.

Iako su u komšiluku, Foča i Plužine su turistički jedinstvena destinacija, jer se sadržaj jedne opštine nastavlja u drugoj.

Zbog toga su mnogi novinari rekli da su ova mesta nove prestonice avanturističkog turizma. Po onome što smo videli, one taj opis zaslužuju. 

Više informacija o ovim destinacijama pronađite na sledećim linkovima: Turistička organizacija Foča i Park prirode Piva.

Još članaka na ovu temu pronađite OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.mesvoyagesfrancoserbes.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz link ka www.mesvoyagesfrancoserbes.rs)

Fotografije: T.A.R.A, Nenad Blagojević, Milinko Ivanović, Marina Gagović, Radojica Ćosović

No Comments

Leave a Reply