Frankofona putovanja

Iznajmio sam sobu u Monpeljeu i od gazdarice dobio recept za francuski KOLAČ SA JOGURTOM

28 августа, 2019

Vlasnica kuće u kojoj sam odseo preko sajta Airbnb, gospođa Karin iznajmila je sobu na dva dana (ako želite pogledajte ovde), sa uračunatim doručkom. Tom prilikom probao sam, kako mi je rekla, najjednostavniji kolač u Francuskoj koji se preporučuje majkama sa decom, u prilikama kada na brzinu treba nešto hranljivo da naprave svojim mališanima.

Evo recepta:

Potrebno je:

1 čaša jogurta od 125 grama ili od 200 g (koju god da koristite, čaša će vam biti mera)

1 kesica kvasca

2 čaše šećera

3 čaše brašna

pola čaše ulja

2 jajeta (ili 3 ukoliko pravite sa jogurtom od 200 grama)

1 kašičica ruma

Priprema: Sve izmešati, sipati u tepsiju ili u modlu za pečenje i peći u rerni 45 minuta na 180 stepeni. Pre pečenja u testo možete dodati komadiće čokolade, kandiranog voća, a Karin posebno preporučuje kandirane komadiće pomorandže.

Probao sam i njenu rakiju od vrbene (prevod sam našao na guglu, ne znam koja je to biljka, a na francuskom se kaže verveine), a ona je degustirala Daninu rakiju od viljamovke koju sam joj doneo iz Srbije. Moja Rakija sa dušom nije bila spremna za ovo putovanje jer je štampanje etiketa bilo u toku.

Na meniju je bio i džem od kestena, koji sam jeo prvi put u mom životu. Karin pravi i fantastičan džem o pomorandže i kajsije.

Ceo putopis pronađite OVDE.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply