Frankofona putovanja

IGRA ARHITEKATA: Galerija u Mecu u obliku KINESKOG ŠEŠIRA

16 фебруара, 2016

Simbolično, aludirajući u brojkama na 1977. godinu, kada je otvoren Pompidu centar u Parizu, prilikom gradnje Pompidu centra u Mecu (Le Centre Pompidou – Metz) napravljen je toranj visine 77 metara koji prolazi kroz središnji deo te velike šestougaone zgrade. Tri galerije u kojima se održavaju neke od najznačajnijih izložbi u Francuskoj pravougaonog su oblika i seku se na različitim stranama velelepne građevine. 

Ogromni prozori na krovu gledaju na znamenitosti Meca, prestonice regije Loren: gotičku katedralu, železničku stanicu, koncertnu dvoranu, zatvorenu sportsku arenu i Sej park i posetiocima pružaju priliku da uživo vide „razglednicu Meca“.

Photocredit: Roland Halbe

Krovna površina od 8.000 m2, u celosti je izrađena od drveta, a šestougaoni okvir podseća na kineski šešir od pruća koji je, kako se priča, u Parizu našao japanski arhitekta Šiger Ban i po njemu napravio projekat 2006. godine. U stvaranju ove zgrade sa visoko inovativnim arhitektonskim rešenjima učestvovao je i poznati arhitekta Žan de Žastin, a zgradu je otvorio francuski predsednik Nikola Sarkozi 12. maja 2010. godine.

Arhitektura ovog centra je zaista specifična: od volumena broda (naosa) do  raznolikosti otvorenih prostora i intimnijih izložbenih kutaka. Unutrašnjost je svetla, krov je u oker boji, zidovi u beloj, a sivi betonski podovi ukrašeni su biserima. Izložbeni prostor zauzima 5.020, a cela zgrada 10.700 m2.

Photocredit: Roland Halbe

Iako nosi isto ime, za ovu instituciju kulture neobičnog izgleda, kažu da nije ispostava pariskog centra već zasebna sestra – institucija, nezavisna u svojim naučnim i kulturnim radovima.

Većina izloženih radova su iz velike zbirke Nacionalnog muzeja savremene umetnosti koji sa 76.000 dela ima jednu od dve najbolje kolekcije na svetu u toj oblasti.

Cena karata zavisi od broja izložbenih prostora na dan posete i iznose: 7, 10 ili 12 evra, a više informacija o ovom centru možete pronaći na sajtu www.centrepompidou-metz.fr.

Tekst: Nenad Blagojević www.mesvoyagesfrancoserbes.rs (sva autorska prava zaštićena, a prenos teksta dozvoljen uz link ka www.mesvoyagesfrancoserbes.rs)

Fotografije: Le Centre Pompidou – Metz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply